TITLU SUBPROIECTULUI- CLUBUL MICILOR SPORTIVI
RUNDA DE COMPETIŢIE ÎN CARE A FOST APROBAT SUBPROIECTUL
RUNDA A IV A
NUMĂR ŞI DATA ACORDULUI DE GRANT
309 / 14.12.2007
PERIOADA ACOPERITĂ DE RAPORTUL INTERMEDIAR
IANUARIE – MAI 2008
1. Prezentaţi obiectivul subproiectului aşa cum este descris în anexa 2 la Acordul de Grant
Dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de propria sanatate prin activitati educative desfasurate sub motto-ul “ Minte sanatoasa in corp sanatos” si dezvoltarea unor aptitudini de proiectare si desfasurare a activitatilor sportive in cadrul grupului tinta.
2. Descrieţi, pe scurt, activităţile desfăşurate în cadrul implementării subproiectului, până la momentul elaborării raportului intermediar ţinând cont de următoarele repere: titlul activităţii, tipul activităţii, locul desfăşurării, număr de participanţi pe categorii, grup ţintă pe categorii, instituţii implicate
A ) Titlul activităţii: „Minte sanatoasa in corp sanatos”
Tipul activităţii: Sesiune de comunicari
Locul desfăşurării: Sectia cu clasele I-IV , Saftica
Număr de participanţi: 13 elevi – clasa a III a
4 profesori
Grup tinta : 46 elevi
20 parinti
4 profesori
In cadrul Sectiei cu clasele I-IV , Saftica , au fost invitati toti elevii Sectiei Saftica si parintii lor pentru o sesiune de comunicari cu privire la nevoia de miscare pentru o dezvoltare armonioasa fizica si pentru sanatate mentala.
Elevii s-au documentat la biblioteca scolara si in Centrul de Documentare si Informare al Scolii coordonatoare cu clasele I-VIII l nr.1 si au realizat un material ( referat ) , numit „Minte Sanatoasa in Corp Sanatos” pe care l-au prezentat in fata participantilor folosind un video proiector. De asemenea , a fost pregatita o expozitie de lucrari ( picturi , colaje ) pe aceeasi tema si s-a realizat un afis publicitar ce a fost expus in coltul destinat subproiectului.
Invitat al actiunii a fost profesor de biologie Tanasa Maria care facut completari asupra efectelor negative ale lipsei de miscare/practicare a educatiei fizice la varsta scolara mica asupra dezvoltarii organismului.
B) Titlul activităţii: In zborul saniutei
Tipul activităţii:Concurs sportiv de saniute
Locul desfăşurării: Curtea Sectiei cu clasele I-IV , Saftica
Număr de participanţi: 30 de elevi
4 profesori
Grup tinta : 46 elevi
4 profesori
20 parinti
Elevii au fost impartiti in echipe formate din 2 concurenti in functie de clasa din care fac parte. S-a pregatit un traseu marcat cu stegulete si s-a tras la sorti ordinea intrarii in concurs , respectiv , partenerii in proba de viteza.
Concursul s-a desfasurat astfel :
- Proba 1 : proba de viteza
Echipele formate din 2 concurenti au luat pozitia de start si au parcurs prima parte a traseului de viteza un concurent fiind pe sanie si celalalt impingand sania. La atingerea punctului de intoarcere au schimbat locurile. Castigatorii au fost echipele cu cel mai mic timp de efectuare a traseului.
- Proba 2 : proba de traseu cu stegulete.
Echipele au parcurs traseul marcat si au adunat stegulete , cu conditia sa nu atinga stalpii care au marcat traseul. Cursa a fost contra cronometru si echipele castigatoare au fost acelea care au adunat cele mai multe stegulete in timpul cel mai scurt. Profesorii participanti au supravegheat buna desfasurare a concursului si au prevenit eventualele accidentari.
C) Titlul activităţii: Visul nostru.
Tipul activităţii:Activitate creativa ( abilitati practice , educatie plastica) – Cercul MICII PROIECTANTI
Locul desfăşurării: Sectia cu clasele I-IV , Saftica
Numar de participanti : 15 elevi
4 profesori
Grup tinta : 46 elevi
4 profesori
Pe baza informatiilor culese in vederea desfasurarii sesiunii de comunicari , si vizitand Baza de antrenament a Clubuli Dinamo din localitatea Saftica , elevii , indrumati de doamna profesoara de educatie plastica Nita Florina , au realizat picturi si machete ale unui teren de educatie fizica. Pentru desfasurarea activitatii elevii au fost impartiti in doua grupe , activitatea axandu-se pe lucrul in echipa. Macheta a fost realizata din materiale reciclabile. Materialele obtinute s-au expus in coltul subproiectului.
3. Descrieţi, pe scurt, principalele rezultate (calitative şi cantitative) obţinute în urma desfăşurării activităţilor subproiectului, până la momentul elaborării raportului intermediar
In urma desfasurarii activitatilor s-au inregistrat urmatoarele rezultate :
* Calitative
- educarea elevilor pentru pastrarea sanatatii fizice si mentale;
- educarea estetica si civica a elevilor;
- formarea unui grup de initiativa pentru activitatile sportive ( 2 elevi din clasa a III a si 3 elevi din clasa a IV a);
- 4 elevi initiati in utilizarea aparaturii foto
-4 parinti implicati pe termen lung in coordonarea activitatilor organizatorice aferente manifestarilor sportive planificate la nivel de scoala ( parinti ai elevilor din clasele I , a III a ).
* Cantitative
- 3 portofolii corespunzand fiecarei activitati realizate;
- album foto
- CD foto cu activitatile desfasurate ;
-Jurnalul subproiectului
- Afis publicitar Minte Sanatoasa in Corp sanatos
- Material Power Point Minte Sanatoasa in Corp Sanatos – material didactic suport pentru orele de Educatie Civica , Educatie Fizica sau Cunoasterea Mediului
- macheta si afis “ Visul Nostru” – teren de educatie fizica
4. Prezentaţi grupul ţintă şi modalitatea de implicare a acestuia în derularea activităţilor subproiectului descrise la punctul 2.
Grupul tinta caruia i se adreseaza subproiectul CLUBUL MICILOR SPORTIVI cuprinde:
*elevii Sectiei cu clasele I-IV , Saftica impartiti in 3 grupuri tinta
-Grupul 1 – cls.I - 15 elevi
- Grupul 2 – cls. a II a si a IV a - 18 elevi
- Grupul 3 – cls. a III a. – 13 elevi
Elevii au participat activ la activitatile propuse in cadrul subproiectului , participand la activitatile premergatoare , organizare . S-a format un grup de initiativa care pastreaza un jurnal al activitatilor desfasurate si consemneaza propuneri ale elevilor pentru activitati sportive ce vor fi desfasurate dupa infiintarea Clubului Sportiv de week-end. Sunt preocupati in permanenta de documentarea in ceea ce priveste beneficiile aduse de dezvoltarea fizica armonioasa prin miscare.
*colectivul didactic al Sectiei cu clasale I-IV , Saftica , reprezentat de 3 invatatoare si colectivul didactic al Scolii coordonatoare cu clasele I-VIII , nr.1 , Balotesti , reprezentat de 3 profesori.
Colectivul didactic al Sectiei Saftica impreuna cu profesorii Scolii coordonatoare au demonstrat compatibilitate in proiectarea , organizarea si desfasurarea actiunilor propuse in cadrul subproiectului si s-au implicat activ in indrumarea elevilor in activitatile de documentare. Profesorul de biologie a pregatit materialele necesare documentarii elevilor pentru realizarea activitatii de comunicare si a indrumat si observat lucrul acestora. Profesorul de educatie fizica a stabilit probele de concurs pentru Concursul de saniute si regulamentul concursului; a supravegheat si indrumat activitatea practica.
* parintii elevilor care vor participa la diferite activitati propuse( aproximativ 25 )
Parintii elevilor au demonstrat receptivitate la activitatile propuse de subproiect implicandu-se in desfasurarea concursului de saniute , fiind nevoie de degjarea unei cantitati de zapada de pe terenul de sport al scoli si tasarea zapezii acolo unde trebuia trasat traseul. De asemenea au participat in numar satisfacator la sesiunea de comunicari , raspunzand la chestionarele propuse.
5. Descrieţi parteneriatul şcoală-comunitate, gradul, modalitatea de implicare şi contribuţia comunităţii locale la implementarea subproiectului
Rolul comunitatii locale ( prin Consiliul Local Balotesti ) este acela de facilita comunicarea cu agentii economici de pe teritoriul comunei care sa realizeze lucrarile propuse in cadrul subproiectului . Pana acum comunitate locala a contribuit cu lucrarea de refacere a gardului imprejmuitor al curtii scolii si nivelarea terenului pe care se va dezvolta terenul de educatie fizica.
6. Descrieţi activităţile de promovare/diseminare ale subproiectului care au avut loc până la momentul elaborării raportului intermediar
Activitatile de promovare / diseminare ale subproiectului au constat in:
a) la nivelul scolii
- diseminarea informatiei prin fluturasi care prezinta obiectivul subproiectului si modul de realizare al acestuia ( realizat impreuna cu elevii clasei a IV a )
- Intocmirea registrului de observatii si impresii al subproiectului
- Sesiune de referate si comunicari „ Minta sanatoasa in corp sanatos” la care au participat
si parinti , precum si fosti elevi ai scolii.
- intalniri cu parintii elevilor pentru informarea asupra sirului evenimentelor din cadrul subproiectului si prin care vor fi mobilizati pentru realizarea lui;
b)la nivelul comunitatii locale
- Invitarea reprezentantilor comunitatii locale la diferse activitati desfasurate in cadrul subproiectului ( concursul de saniute , sesiunea de comunicari ) , afisarea unor lucrari rezultate la activitatea de educatie plastica in sediul Primariei Balotesti.
- Publicarea de articole in presa locala / regionala( Saptamanal de Ilfov- martie 2008 )
- Difuzarea de comunicate in reteaua locala de televiziune prin cablu.( Canad System)
7. Prezentaţi modalităţile de monitorizare şi evaluare ale rezultatelor subproiectului până la momentul elaboării raportului intermediar
Monitorizarea rezultatelor si efectelor subproiectului se urmaresc printr-o grila de monitorizare ce contine:
1- modul de desfasurare al activitatilor
2- modul in care sunt indeplinite responsabilitatile
3- modul de actiune al participantilor la proiect
4- comunicarea intre participantii la proiect
5- modul in care sunt folosite resursele prevazute in proiect
6- urmarile activitatilor prevazute in proiect
7- probleme in implementarea proiectului
8- solutii pentru rezolvarea problemelor ivite.
Evaluarea activitatilor cuprinse in subproiectul Clubul Micilor Sportivi s-a realizat pana in prezent prin:
- 1 chestionar privind parerea membrilor grupurilor tinta despre activitatile propuse si rezultatele obtinute.
- discutii cu reprezentanti ai Consiliului Local ( viceprimar si consilieri) si ai Clubului Sportiv Balotesti ( presedinte Gulie Liviu)
- Jurnalul subproiectului
- referat tematic – “Minte sanatoasa in corp sanatos”
- expuneri orale dupa fiecare activitate desfasurata prezentandu-se punctele tari si punctele slabe, precum si metode de ameliorare.
- 1 intalniri de lucru cu reprezentanti ai grupurilor tinta si ai cadrelor didactice pentru realizarea raportului de evaluare intermediara.
- expozitie de machete si schite realizate de elevi.
- album foto al subproiectului
- 3 portofolii corespunzand fiecarei activitati desfasurate;
- CD – poze ale activitatilor
- blog-ul subproiectului ( in lucru )
8. Prezentaţi principalele probleme întâmpinate în timpul derulării subproiectului, până la momentul elaborării raportului intermediar şi eventualele propuneri de îmbunătăţire
In derularea activitatilor propuse in cadrul subproiectului s-au intampinat probleme in ceea ce priveste respectarea calendarului activitatilor propus initial. Datorita decalarii datei de incepere a subproiectului , ordinea efectuarii activitatilor a trebuit modificata din cauza conditiilor meteo. Activitatea ce trebuia desfasurata in lunile IV – V ale periodei de desfasurare a subproiectului a fost realizata mai devreme deoarece se topea zapada ( martie ). Deplasarea la stadionul Lia Manoliu a fost amanata datorita lucrarilor ce se executa la modernizarea stadionului , profesorul de educatie fizica obligandu-se a gasi o alta locatie pentru deplasare.
9. Descrieţi activitatea echipei de subproiect (implicarea membrilor la întâlnirile echipei, comunicarea în cadrul echipei, distribuirea sarcinilor, conflicte şi modalităţi de rezolvare, motivaţia şi nivelul de satisfacţie al membrilor echipei etc)
Activitatea echipei de suproiect in ceea ce priveste activitatile educative s-a dovedit a fi productiva si eficienta , insa cu privire la intalnirile de lucru referitoare la documentele ce trebuie redactate in cadrul subproiectului, s-au intampinat dificultati doarece membrii echipei functioneaza in schimburi diferite si a fost dificila stabilirea unor date in cre sa se intalneaca toata echipa pentru a lucra.
Din punctul de vedere al motivatiei, aceasta se evidentiaza la cadrele didactice ce functioneaza in cadrul Sectiei Saftica deoarece sunt direct afectati de succesul si popularizarea activitatilor subproiectului . Sectia se confrunta cu scaderea nuarului de copii din cauza lipsei modalitatilor si mijloacelor de petrecere a timpului liber si de organizare a activitatilor extrascolare. Astfel , prin derularea acestui proiect si finalizarea lui prin infiintarea unui Club Sportiv de week-end , numarul de elevi inscrisi va creste datorita imbogatirii ofertei educationale cu activitati sportive extracurriculare si de petrecere a timpului liber.
10. Disfuncţii în implementarea subproiectului (comunicarea dintre echipa de subproiect şi beneficiarii subproiectului, comunicarea dintre echipa de subproiect şi parteneri, nivelul de cunoaştere al subproiectului în şcoală şi în comunitate) până la momentul elaborării raportului intermediar
Datorita faptului ca beneficiarul subproiectului este o Sectie mica si care nu este dotata cu toate echipamentele de comunicare necesare , informatiile legate de subproiect au ajuns mai greu sau deloc ( in cateva cazuri ) , ele fiind preluate de Scoala coordonatoare si nefiind transmise la timp catre sectie.
De asemenea , datorita numarului mic de personal din cadrul compartimentului secretariat –financiar al scolii coordonatoare , implicarea contabilului scolii a fost mai mica din cauza lipsei de timp.
marți, 27 mai 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu